sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Ihminen sodassa-lukuhaasteen koonti


Aimo Tukiainen: Lumipukuinen sotilas (harjoitelma Keski-porin kirkon sankaripatsaaseen) Purnu, Orivesi.
Niin käy kuten useimmiten elämässä: aika loppuu kesken. Kesken tuossa pöydällä vieressäni ovat vielä Eeva Kilven lapsuusmuistelma Talvisodan aika ja Ville Kivimäen tietoteos Murtuneet mielet. Olisin halunnut (ja aion) lukea vielä paljon enemmän sodasta, se on minulle aiheena kestokiinnostava. Suketus lanseerasi Ihminen sodassa-lukuhaasteen vuosi sitten koska sota on kuulemma monelle himolukijallekin aihe, joka ei kirjallisuudessa kiinnosta ollenkaan. Itse olen pohtinut tykönäni, miksi juuri sota on niin kiinnostava aihe, kaikessa synkkyydessään. Mitään tyhjentävää vastausta siihen en nyt uskalla antaa. Ehkä se johtuu sukuhistoriastani, ehkä ihmisluonteen yleisestä taipumuksesta tuntea kiinnostusta kuolemaan ja pelkoon. Tai sitten siitä ihailusta, jota koen niiden ihmisten sitkeyttä kohtaan, jotka ovat joutuneet läpikäymään sodan kurjuuden ja selvinneet kertomaan siitä.

Aloitin tämän blogin maaliskuussa ja liityin mukaan haasteeseen toukokuussa. Kuluneen vuoden aikana olen varmasti lukenut muutakin sotaa sivuavaa kirjallisuutta, mutta olen tähän suoritukseksi vääpelin arvoon kelpuuttanut vain ne kirjat, joita lukiessa olen ajatellut niiden nimenomaan sopivan tämän haasteen piiriin.

II) Sisällissodat, kapinat ja vallankaappaukset

Pirjo Tuominen: Itkevät syvät vedet

III) Maailmansodat (verinen 1900-luku)

II maailmansota

Heinrich Böll: Aadam, missä olit
Aleksandr Solženitsyn: Preussin yöt

V) Sodan liepeillä (sotakokemukset erityisesti kotirintamalla, taistelujen ulkopuolella sekä aika juuri ennen ja jälkeen sodan)

Anitta Kaitajärvi: Rikotut kuvat
Tapio Koivukari: Käpykaartilaiset
Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä
Sirpa Kähkönen: Hietakehto
Mika Waltari: Rakkaus vainoaikaan


Rauhaa.


2 kommenttia:

  1. Jes, mainio suoritus! Minua sota alkoi tämän haasteen myötä kiinnostaa aivan uudella tavalla. Se on niin kokonaisvaltainen aihe, että monipuolisia katsauksia löytyy niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllä luettavaa tosiaan riittäisi, vielä kun uskaltautuisi pois omalta mukavuusalueelta eli toisen maailmansodan Euroopasta...

      Poista

Sano jotain, ilahdun!