maanantai 2. maaliskuuta 2015

Sanasinfonia - novelleja Sibeliuksesta

Pahimpia olivat yöt, joina hän kuuli ääniä. Äänet olivat sinällään mieluisia, ihania, taipuisia melodioita. Sellaisia, joiden kauneuden keskellä hän olisi viettänyt loppuelämänsä enemmän kuin mielellään. Jos vain melodiat olisivat olleet hänen. Mutta nehän olivat Tšaikovskin tai Beethovenin tai jonkun muun mestarin kynäilemiä, ja jokainen niistä muistutti, mihin kaikkeen hän ei ollut pystynyt. (Jarkko Martikainen: "Jossain ruoho on vihreämpää", s. 52)
Nappasin kirjaston uutuushyllystä mukaan tämän hauskan pienen novellikokoelman. Kokoelma sisältää kahdeksan eri kirjoittajan novellit, joiden aiheena tai innoituksena on ollut säveltäjä Jean Sibelius. Kokoelman alkusanassa toimittajat kertovat että Sibelius sai olla mukaan kutsuttujen kirjailijoiden teksteissä päähenkilönä tai sitten vain "viitteenä, motiivina, vihjauksena, kuiskauksena." Novellit ovat lähtökohdiltaan ja tyyleiltään tosiaan nautittavan erilaisia! Petri Tammisen humoristisessa päiväkirjanovellissa säveltäjä tuskailee luomisvoimansa ehtymistä hiusten harvenemisen myötä. Myös Sibeliuksen kahdeksannen sinfonian ilmestyminen päivänvaloon Miina Supisen kirjoittamana on hykerryttävä. Kokoelman päättää Emmi Itärannan huikea(!) kauhufantasia, jossa Sibelius karkottaa demoneita luisen kanteleensa soitolla. Oma suosikkini oli kuitenkin ehkä kokoelman muodoltaan perinteisin novelli, Maritta Lintusen tunnelmapala "Rapallo", jossa ikääntyneet Aino ja Jean Sibelius palaavat erääseen kesään Italiassa ja siellä tehtyihin ratkaisuihin.

Kokoelman kaikki kirjoittajat ovat: Petri Tamminen, Maritta Lintunen, Olli Jalonen, Jarkko Martikainen, Jyrki Vainonen, Miina Supinen, Anneli Kanto ja Emmi Itäranta. Kokoelman jälkisanoissa on myös muutama sana jokaisen kirjailijan omasta suhteesta Sibeliukseen sekä lyhyt faktaosio säveltäjästä. Kannattaa lukea tämä kokoelma jos kaipaa kevyehköä lähestymistapaa Sibelius 150-juhlavuoteen, mikään asiantuntija Sibeliuksen elämän tai taiteen suhteen ei todellakaan tarvitse olla, uskoisin jokaiselta suomalaiselta löytyvän sen verran koulussa opittua Sibba-tietoutta, että nämä novellit avautuvat...

Haanpää, Päivi & Riikonen, Marika (toim.) Sanasinfonia: novelleja Sibeliuksesta. Hämeenlinna: Karisto, 2015. (148 s.)

2 kommenttia:

 1. Hei Satu-Elina,

  loistava kirjastovinkkaus, kiitos tästä!

  Jos pidät novelleista muutenkin, laita viestiä Bod:lle (lehdisto@bod.fi) ja pyydä bloggarikappale syksyllä ilmestyneestä Novellikokoelma Kahvilasta. Yöpöydällä -blogin Ilona löysi novellit lukulistalleen uudelleen tämän kepeähkön kirjan ansiosta.

  http://yopoydalla.blogspot.fi/2015/04/lisko-eeva-maria-novellikokoelma-kahvila.html
  http://turistinakotikaupungissani.blogspot.fi/2014/11/jotain-uutta-jotain-vanhaa-jotain.html

  Ja sitten voit poistaa tämän kommentin spämmäyksenä, kun en etsimisestä huolimatta löytänyt sinulle yhteystietoja profiilistasi :)

  Aurinkoisia kevätpäiviä,
  Eeva-Maria
  Kotikaupungin turisti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kommentoimalla minuun saa yhteyden :) Kiitos kirjavinkistä, novelleja luen kyllä mielelläni muutenkin.

   Poista

Sano jotain, ilahdun!