tiistai 7. huhtikuuta 2015

Syntiä ja pyhää


 Pääsiäisenä tie vei metsä-Suomeen. Tuli vihdoin käytyä Mäntässä ihmettelemässä Serlachiuksen sedän hienoja museoita. Gösta-museon kuuluisassa uudessa lisäosassa oli esillä näyttely synnistä. Kristinuskon seitsemän kuolemansynnin pohjalta näyttely ottaa kantaa siihen mikä on syntiä tässä ajassa. Näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja kirjoittaa näyttelyohjelmassa: "Näyttelyn keskeinen idea on luoda keskustelua niistä vääryyksistä, joihin ihmiskunta nykyään sortuu. Jos vanhat kuolemansynnit ovat enemmän paheitä, nykyajan synnit ovat suuria, raskaita taakkoja, joita kollektiivisesti kannamme." Oli ajatteluttava näyttely.


Etualalla Riku Riipan vaivaisukko, taustalla Reima Nevalaisen maalauksia.
Osa Dzamil Kamangerin ja Kalle Hammin rasismia käsittelevästä teoksesta.

Albert Edelfeltin "Porilaisten marssi". Mitähän syntiä tässä kuvataankaan?
Gösta-museon vanhalla puolella oli hurmaava näyttely "Malli ja hullu kuvailija", jossa kirjailija Riikka Ala-Harja oli antanut fiktiivisen äänen Suomen taiteen kultakauden tauluissa esiintyville malleille. Ajatuksiaan avaavat muiden muassa Edelfeltin ja Gallen-Kallenin Pariisin mallit, hämäläiset saunojaukot ja itse Koli. Itseäni liikutti eniten Simbergin Haavoittuneesta enkelistä tuttujen kantaja-poikien vilu ja nälkä.

Akseli Gallen-Kallela. Äiti ja lapsi, 1887.
 
Hugo Simberg: Veljekset, n. 1902

Ja kävin minä sitten siellä metsässäkin. Kulkemassa pienten sorkkien minulle valmiiksi tallaamia polkuja, kuuntelemassa siipisulkien kahinaa, lukemassa puiden kyljistä tarinoita kaiken katoavaisuudesta. Se oli sitä pyhää.Synti avoinna Serlachiuksen Göstan paviljongissa 24.5.2015 asti.
Malli ja hullu kuvailija avoinna toistaiseksi Göstan kartanon toisessa kerroksessa.
Suomen metsät avoinna aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano jotain, ilahdun!